Isnin, Februari 28, 2011

Bank Dan Pinjaman Belian Rumah

Dalam monolog hidup aku.Ini baru kali pertama aku buat pinjaman kat bank untuk beli rumah.

So bila nama pun pertama kali,benda ini jadi excited yang maha celaka.Tidor malam peluk bantal duk terpikir bila lah aku nak dapat panggilan dari bank untuk ajak datang sign borang terima loan.


*

"ok encik..ini surat tawaran pinjaman untuk loan yang encik mohon tu..boleh tengok dulu untuk periksa and then boleh sign"

aku pun tengok buat-buat macam aku terer dan bijak dalam hal pinjaman ni.

"Err harga rumah saya nie RM239K ke? superb mahal betui rumah saya.." sound aku dengan tegas kat brader yang handle loan tu sambil sepak kerusi makwe kat meja sebelah.

"Aaah..ok encik,ini lah yang spesel sikit pasal bank kami." brader tu bukak cerita.

"Encek punya loan nie pakai loan islamic.....bla bla bla..beza islamic dengan konvensional..bla bla bla..fixed value tak kira kalo time blr jatuh ke blr naik..bla bla bla..." sembang brader loan ni makin menjadi lebat.

Siap lukis graf berpaksi x dan berpaksi y.Habis semua pasal BLR,pasal Rate pasal tenure dia cerita.Dekat 20 minit jugak aku belajar ilmu perbankkan ni.

Aku layan sambil ternganga dan mata terkebil-kebil.Dalam masa sama berada dalam mode Blur sambil  termimpikan karipap.

Kurang motivasi betul aku rasa sekejap.

Kenapa lah masa sekolah dulu aku tak ambik prinsip akaun.Paling kurang aku ada asas jugak nak bertekak ape yang brader tu sembang.



Menyesal aku tanya lebih.Kalo aku sign je dari awal kan senang jer cerita ni. 

8 ulasan:

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

Ding ding dingggg.

Gud morning :)




saye p0m blajar prinsip akaun aritu. Tapi dapat D je MUAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHA(tipu)

anOOan berkata...

kahkahkah. tanya banyak pon hanya mampu nak senyum2 angguk2 sepatah pon x dapat hadam.




aku juga =.="




tapi kalau boleh memang semua pon nak tanye. budget "client is always right" la kan

farra8979 berkata...

nk beli jugak rumah tp x jumpa yg berkenan lg... T_T

ataicha berkata...

wah.. tahniah2...
ko beli umah area mana?..

gadisBunga berkata...

aku amik akaun tapi fail.

baik takyah amik! hahahah~

umah kat mana beb?

suhaimi berkata...

Aku prefer beli rumah lelong..huhu

jo berkata...

perghhh...beli rumah siot!

Cik Aien berkata...

tnya saya :)

*eden budak perbankan islam.. hehe!