Isnin, November 01, 2010

Temuduga Kerja Kerajaan

Sebelum masuk bilik,depan pintu.

Aku berdiri dan kemaskan blazer,butang kasi kacip semua,tali leher bugs bunny kasi kemas tersusun,tag nama kasi pacak kat blazer,muka kasi setup supaya jadi seorang lelaki yang gilakan tersenyum.

Makwe yang tengah lepak kat depan pintu duk usha aku semacam je.Maaf lah tak sempat nak tinggalkan adress fesbuk saya kat sijil awak tu erk.

Oke puas hati dengan kekemasan diri sendiri.
Barulah truely nampak macam pegawai kerajaan kelas A.

Ketuk pintu bilik 2 kali,suara halus dari dalam bilik jawab suruh masuk.

Masuk bilik mesti dengan penuh rasa hebat serta taksub gaya pemuda politik dan ala-ala gaya masuk dewan penamaan calon bagi pilihanraya kecil.
Jalan masuk bilik  juga dengan penuh kontrol supaya tidak bersepah.

Salam dengan pentemuduga sambil tanya khabar.
*Dapat tips ini dari ebook cara menghadapi temuduga kerajaan yang aku rembat dari bos kat pejabat aku.

Dapat arahan suruh duduk atas kerusi.

Mulakan temuduga.

Soklan pertama.

" Please Introduce yourself  "

Mantap punya soklan. 20 minit aku jawab,siap semua susur galur salah silah keluarga aku , aku  kasi perkenalkan sama pentemuduga ni.

Soalan kedua.

" Apakah polisi kerajaan yang anda tahu ? "

..
...
....
.....
......
.......
........
..........
..............
..................

Mula terbayangkan mak ayah,adik beradik, kawan-kawan dipejabat, makwe-makwe difesbuk, handphone blackberry kat dalam poket,soklan sejarah malaysia masa tingkatan 6, warden asrama yang rotan bontot aku pasal kantoi fly waktu malam, perodua servis putrajaya , Donut allien kat Big Hapel, Macbookpro yang ada orang tu janji nak belikan untuk birthday aku tahun nie serta lolyluvfareda dan juga ana raffali .



******


Haram jadah punya soklan..mana aku tahu ?? aku baca bab Parlimen Malaysia aje wei.
*habis berpeluh kerah keringat fikir ayat nak menjawab.



21 ulasan:

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

gagaggagagaggagaggagagagaggaggagagagagaggaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagaaaaaaaaaaaaaagaaaaaaaaaaaaaaaagaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.






































































































































ekekekkekekkekekekkeeeeeeeeeeeeeeeeeekeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekkkeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

Asyraf Hamasaki berkata...

keh keh keh baca parlimen da mcm nak jadi yb je kot ko ni :-)

Frodo Baggins berkata...

patut lu kuarkan statmnent pasal blogger2 terpeymes yg kalahkan PM sendiri. kompem berjaya!


>>___<<

noor afzan berkata...

hampeh.
soklan yang mmg confirm nak bagi fail orang.
hampeh betul.

Kyuubi berkata...

haha. apasal hang pi masuk kerja gobemen tp baca parlimen lak? hahaha

TimmyLicious berkata...

hehehe. soalan paling mengelirukan. aku pernah kena. hahaha. aku cakap tak tau. hahaha.

Kalau sekarang mgkn aku kata salah satu adalah Dasar pandang Ke Timur. Betul ke tidak aku tak tahu. janji ada jawapan. hahahaha

Sylarius berkata...

Hapa lagi?

Ko tunjuk je kat dia jari telunjuk, sambil menyebut dengan nada bersemangat,

'1 MALAYSIA!'

Haha. Seriyes, 1Malaysia skang ni adalah benda yang paling in kat jabatan-jabatan kerajaan.

Ann berkata...

susah nyer soklan.........polisi? ke dasar?

polisi tu mcm protokol lah kan? haram xtau...

Syafrizal berkata...

macam-macam soalan killer memang diorg bagi punya hehe

jo berkata...

elek ar brader...rezeki ade di mana-mana...

g0m0k9enDek berkata...

kalo ak, ak jawab jer rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. hahahaha!

Sky8Men berkata...

ohooo...neves2.. =p

miss keroppi berkata...

rs takut lak nak g interbiu~ :)

maisyara Pot! Pot! berkata...

kikikikikikiki.... soalan dia mmg bunuh diri tu... grrr... xD

haNem berkata...

policy kerajaan???

yang utama:jangan amik orang awam untuk menjawat jawatan kerajaan kalau dier x tahu ape polisi kerajaan :)

gadisBunga berkata...

polisi kerajaan tu bukan ke bermaksud polis yg bekerja untuk kerajaan? tu dalam bahasa indon lah. huuu~


pssttt...abis tu ko jawab ape?

ardinihumaira berkata...

fuhyooh.. kalo dni, pengsan nak menjawab nya.. heeeeeeeeeeee

Epul Azimi berkata...

alah tak payah keje ghomen lah,meh keje ngan aku,gaji bleh bincang,makan tanggung berak cangkung,amacam?deal or no deal?

L.O.V.E hUnTeR berkata...

polisi sama dgn dasar kerajaan,
betoi ckp timmilicious, dasar pandang ke timur salah 1 drpnye..

kebiasaannya dr pngalaman syla,interbiu gomen ni kena pandai goreng je cuma jgn smpai hangit..hehe

aNiS tHe BumbleBee berkata...

polisi kerajaan xtawu..pak polisi tawu...




kakakaka!

Anna Boleyn berkata...

heheh tu dia interview gov. klu den mampuih terkulat kulat kat situ dengan jawapan 'err...errr...err...emmm' heh~