Sejak mula terjebak dengan sudip dan kuali ini.Aku rasa macam kena rasuk pulak.Pantang nampak je,kompim rasa nak menggoreng atau merebus atau jugak menggulai.
Dulu kalo takat masuk dapur tu kompim hanya untuk bukak peti ais,semata mata nak ambik air ribena je.
Atau kekadang masuk dapur tu hanya sekadar jalan pintas untuk ke mesin basuh di ruang sidaian untuk basuh baju.
Aktiviti dapur ni senang je.Bukan payah pun.Beli bahan mentah,potong bawang sikit,potong halia sikit dan campaknya dalam kuali.
Nah..kan dah masak.
Ayam dan ikan.Tak payah nak susah-susah nak potong ke, nak buang perut ikan ke, suruh je brader kat kedai tu yang buat.Kita balik umah just lumurkan dengan kunyit je,lepas tu terus masak.
Settle !!
Bab ikan dengan ayam aku boleh handle.
Tapi bab sotong nie aku problem.Err..macam mana nak handle cecair hitam sotong nie?
masuk nie dah 5 kali masakan aku menjadi hitam.
sadis..............serious aku cakap !!!
22 ulasan:
Kekekekekeke* Nape tak suh brader kedai tu tlg basuh skali :D
takpe... slow2 bro
badan n kepala patut kasi cabut je
cabut badan ngan kepala..
pisahkan sotong tu..bak kata orang bercerai badan..hehe..tiber~
pastu buang yang kantung cecair hitam tu jgn sampai pecah..mesti buang..kalau tak hitamlah jadinya nanti..
basuh bersih2..sekian~
panjang lebar dah ni..=)
hahahaa da bnyak petua da neh... selamat mencubaaaaa~
wahh kagum ye...dgn kepakaran mmsak nie...
alahai cik abg..hhehe..bnda tu kena cabut la..mana ada org masak dengan cecair itam tu...
rajennye memasak...bagus2... :)
hahahah..relak la..ko buang la dakwat dia tu..pastu cuci bersih..
tp org kata dakwat sotong tu buleh bikin ubat..
aku dulu pun xreti nk handle sotong tu...dh duk jauh dr famili, kene lah wat sdiri...dulu hrp kt mak jer..xmo blaja
xyah mkn sotong senang cite...ekekekek
alahai kesiannya..
yang x buang kepala pesal..
cuci habis.. huhuhu
pergh.. gua geli..
nak handle cecair hitam tuh? lu buang ler mata yea. ngee^^
sotong lah paling senang nak handle daripada ayam and ikan :)
ko anggap je mcm makan sotong masak kicap. abis citer.
Orang tua-tua dulu cakap, cecair hitam tu boleh buat jadi dakwat pen masa zaman perang jepun dulu. Buat hantar mesej sembunyi-sembunyi.
sy perempuan. tp taboleh tlg kamu.
sebab sy lgsung ta pndai masak.
HA HA HA;p
hi..bru terjumpa blog u nie.Goreng sotong jd hitam.Awat tak buat dakwatnya??aiseh...
Peminat kopi ais yek.Pernah try kopi ais kopi cap gantang?Sedap tuhh..try la..hanya kat kedah je ada jual.
p/s : I just nak promote my choc..Tryla order kat I, i deco terbaek punya utk u pos kat gurl u tuh...hehehe.
buang tulang belakang sekali dgn sarung dakwat tu. aishh.. macam mana nak explen ni?
mintak mak kau tolong buat demo sikit.
senang cite buang je tros kepala dye. jangan makan. macam saya. :D
**hi, fes time dtg blog nie ^^**
betul ke team yg bgnkan e-gtukar? hurm, kalo betol sy ni salah sorang mangsa malang yg takleh update data e-gtukar smpai skang, penat da trun nek ppd n jpn.. Bila tekan butang 'hantar' je jd server error... Punah harapan nk tukar ikut suami, setahun da berjauhan..isk..isk
mintk tlg ngan mak ler.. xpn google video utk sotong ni. mesti ader!
ni tak khatam belajar siang sotong ni.
pegi berguru dengan mak mak di kampung dulu ok.
yang hitam tu buang la brader. basuh bersih2. hehe ;p
Catat Ulasan