Isnin, September 20, 2010

aku,pisau,air paip dan sotong

Sejak mula terjebak dengan sudip dan kuali ini.Aku rasa macam kena rasuk pulak.Pantang nampak je,kompim rasa nak menggoreng atau merebus atau jugak menggulai.

Dulu kalo takat masuk dapur tu kompim hanya untuk bukak peti ais,semata mata nak ambik air ribena je.
Atau kekadang masuk dapur tu hanya sekadar jalan pintas untuk ke mesin basuh di ruang sidaian untuk basuh baju.

Aktiviti dapur ni senang je.Bukan payah pun.Beli bahan mentah,potong bawang sikit,potong halia sikit dan campaknya dalam kuali.

Nah..kan dah masak.

Ayam dan ikan.Tak payah nak susah-susah nak  potong ke, nak buang perut ikan ke, suruh je brader kat kedai tu yang buat.Kita balik umah just lumurkan dengan kunyit je,lepas tu terus masak.

Settle !!

Bab ikan dengan ayam aku boleh handle.
Tapi bab sotong nie aku problem.Err..macam mana nak handle cecair hitam sotong nie?


masuk nie dah 5 kali masakan aku menjadi hitam.

sadis..............serious aku cakap !!!

22 ulasan:

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

Kekekekekeke* Nape tak suh brader kedai tu tlg basuh skali :D

MOFASAD berkata...

takpe... slow2 bro

badan n kepala patut kasi cabut je

Nur Qistina berkata...

cabut badan ngan kepala..
pisahkan sotong tu..bak kata orang bercerai badan..hehe..tiber~

pastu buang yang kantung cecair hitam tu jgn sampai pecah..mesti buang..kalau tak hitamlah jadinya nanti..

basuh bersih2..sekian~

panjang lebar dah ni..=)

HEROICzero berkata...

hahahaa da bnyak petua da neh... selamat mencubaaaaa~

Kazaztan Team berkata...

wahh kagum ye...dgn kepakaran mmsak nie...

Husna Raihana berkata...

alahai cik abg..hhehe..bnda tu kena cabut la..mana ada org masak dengan cecair itam tu...

rajennye memasak...bagus2... :)

h a n i e berkata...

hahahah..relak la..ko buang la dakwat dia tu..pastu cuci bersih..
tp org kata dakwat sotong tu buleh bikin ubat..

Ann berkata...

aku dulu pun xreti nk handle sotong tu...dh duk jauh dr famili, kene lah wat sdiri...dulu hrp kt mak jer..xmo blaja

merahitujambu berkata...

xyah mkn sotong senang cite...ekekekek

~ataicha~ berkata...

alahai kesiannya..
yang x buang kepala pesal..

cuci habis.. huhuhu

hamzah ian berkata...

pergh.. gua geli..

maisyara Pot! Pot! berkata...

nak handle cecair hitam tuh? lu buang ler mata yea. ngee^^


sotong lah paling senang nak handle daripada ayam and ikan :)

gadisBunga berkata...

ko anggap je mcm makan sotong masak kicap. abis citer.

Sylarius berkata...

Orang tua-tua dulu cakap, cecair hitam tu boleh buat jadi dakwat pen masa zaman perang jepun dulu. Buat hantar mesej sembunyi-sembunyi.

::aien:: berkata...

sy perempuan. tp taboleh tlg kamu.
sebab sy lgsung ta pndai masak.
HA HA HA;p

awien berkata...

hi..bru terjumpa blog u nie.Goreng sotong jd hitam.Awat tak buat dakwatnya??aiseh...

Peminat kopi ais yek.Pernah try kopi ais kopi cap gantang?Sedap tuhh..try la..hanya kat kedah je ada jual.

p/s : I just nak promote my choc..Tryla order kat I, i deco terbaek punya utk u pos kat gurl u tuh...hehehe.

mcjust.lol berkata...

buang tulang belakang sekali dgn sarung dakwat tu. aishh.. macam mana nak explen ni?

mintak mak kau tolong buat demo sikit.

azureEn berkata...

senang cite buang je tros kepala dye. jangan makan. macam saya. :D



**hi, fes time dtg blog nie ^^**

L.O.V.E hUnTeR berkata...

betul ke team yg bgnkan e-gtukar? hurm, kalo betol sy ni salah sorang mangsa malang yg takleh update data e-gtukar smpai skang, penat da trun nek ppd n jpn.. Bila tekan butang 'hantar' je jd server error... Punah harapan nk tukar ikut suami, setahun da berjauhan..isk..isk

smashlee berkata...

mintk tlg ngan mak ler.. xpn google video utk sotong ni. mesti ader!

noor afzan berkata...

ni tak khatam belajar siang sotong ni.
pegi berguru dengan mak mak di kampung dulu ok.

Anna Boleyn berkata...

yang hitam tu buang la brader. basuh bersih2. hehe ;p