Jumaat, Julai 16, 2010

Kadang aku pun tewas jugak


Aku baru teringat satu puisi.Puisi dari cerita indonesia yang hebat lepas milinium.Aku kira ini cerita pertama indonesia yang dapat buat aku hilang kewarasan untuk gasak komputer pentium 3 hadiah dari ayah aku agar pusing cd cerita ini 7 hari berturut-turut.

Sapa yang tak tahu puisi ini memang tak true peminat cerita indonesia.


* * * * *

Kulari ke hutan kemudian menyanyiku
kulari ke pantai kemudian teriakku
sepi, sepi dan sendiri
aku benci

Aku ngin bingar
aku mau di pasar
bosan aku dengan penat
dan enyah saja kau pekat
seperti berjelaga
jika ku sendiri

Pecahkan saja gelasnya
biar ramai
biar mengaduh sampai gaduh

Ah...ada malaikat menyulam
jaring laba-laba belang
di tembok keraton putih
kenapa tak goyangkan saja loncengnya
biar terdera

Atau aku harus lari ke hutan
belok ke pantai .........
 
* * * * *

sapa yang tahu tu,diam-diam sudah.
kalo tak puas hati tak pa, kita kautim bawah meja.
 
Apa susah.......

29 ulasan:

aduka berkata...

kureng ngn cite indon even tau puisi tu dr cite ane..

annadzirah berkata...

aku suka cerita ni!!.
hahahaha.
best gila..
berapa kali ntah ulang tayang.
(:




ENTRY BARU ; Pernah Alami Kejadian Ini? ; Salah Orang.

Umie Nadhirah berkata...

sangat pelik puisi ni..
XD

Anne Boleyn berkata...

err errr cite pe ekk, tp mcm pernah baca..


p/s: jom tengok pengalaman hana di Nuffnang Sharring Session jom. :)

elmo chemo berkata...

time ni cerita tu meletop2. terus up name hero heroin.

nina berkata...

memang time filem ni tengah hits kawan2 aku siap tulis puisi ni kat buku latihan. haha.

ataicha berkata...

satu cerita indon.. yang pada awalnya aku anggap apa laa cerita ni.. sampai semua kawan2 aku tergila2..

tapi bila mula layan.. mmg best.. ahaks..

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

buat2 xtahu ni citer pe.

ekeke*

miss lolly a.k.a luvfareda berkata...

buat2 xtahu ni citer pe.

ekeke*

Liliyuli berkata...

konpius =P

smashlee berkata...

ala.. nk tau....

Matt berkata...

haha citer ni!!

asfz lily berkata...

hye..asfz dtg..maaf lama xsinggh..bz..
maaf komen xde kaitan ngnen3..nk tinggal jejak, cbox malu menunjukkan diri.
so tinggal jejak kat sini yekk :)

taufiq helios berkata...

errr..nape fiq tataw pape??haha....atas tuh ramai je yg tawu ^^

Eciz berkata...

yeyey! saya tawu puisi ni! tapi saya bukan peminat cite indon. cuma peminat lagu indon. LALALALA

puterapescado berkata...

erk...
cerite ape kah ini???

3x ulang masih tak tahu (^_^)

Syida Shukor berkata...

cite pe ni ! nak taw jgak huhu

Pelatt berkata...

gua syak itu ungkapan masa ariel peterporn ngah berkata2 sebelum romen dengan luna maya

Farid MOFASAD berkata...

dah lama aku tak buat kat blog nie...



zzzzzzzzzzzzzzzz






pppppppprrrrrruuuuuuuutttttttttt










>>_________<<

Tanpa Nama berkata...

pengaruh indon kuat sangat ni. tapi layan je.... best gak

abangfaizul berkata...

kuat pengaruh indon kat sini ni

cHeQgu sQema berkata...

uuu.... citer nih..

HonEyBuNNy berkata...

ala..ila xtahu neh...cita apa??km semua nak tau..ahhahhaha

merahitujambu berkata...

xth pon...huhuhu

impish_yatie berkata...

adoyai~ bersastera plak =P

bspotgurl berkata...

erm, i tak suka cerita indon
masalah pertama I sebab tak begitu faham bahasa mereka

ayaa alyy berkata...

erk cm pelik je puisi niee ke ayaa yg x pham ? :P heee

HEROICzero berkata...

gagaga rasa nye ceta neh ceta indon pertama gua tengok =)

bukan penggoda berkata...

gua xminum kopi ais.

ehh. mcm knl la puisi tu! hee~